26/03/19

Από το ραδιόφωνο στο internet: Η ιστορία των συστημάτων ήχου στο αυτοκίνητο


Πώς έχει εξελιχθεί η ψυχαγωγία μέσα στο αυτοκίνητο; Πώς έχουμε περάσει από τα απλά ραδιόφωνα του παρελθόντος στα σημερινά πολύπλοκα συστήματα πολυμέσων; Ας κάνουμε ένα ταξίδι στο χρόνο με τη βοήθεια της Skoda.

Τα πρώτα συστήματα ήχου (ραδιόφωνα) στα αυτοκίνητα έκαναν την εμφάνισή τους στις Η.Π.Α. το 1920 και το 1929 ο Paul Galvin, αργότερα ιδρυτής της Motorola, ξεκίνησε πρώτος τη μαζική παραγωγή τους.

Στην Ευρώπη το πρώτο ραδιόφωνο στο αυτοκίνητο παρουσιάστηκε στην Έκθεση του Βερολίνου το 1932, από την Blaupunkt.Η συσκευή αυτή που ονομαζόταν AS5, είχε βάρος 15 κιλών και κόστιζε σχεδόν το 1/3 της τιμής του αυτοκινήτου, ενώ παράλληλα μπορούσε να συνδεθεί ακόμη και με γραμμόφωνο!

Σχεδόν 20 χρόνια αργότερα, το 1951, η Becker παρουσίασε και το πρώτο ραδιόφωνο που μπορούσε να ενσωματωθεί μέσα στο ταμπλό, έχοντας παράλληλα και πλήκτρα επιλογής σταθμών. Το 1968 η Philips παρουσίασε το πρώτο ραδιοκασετόφωνο αυτοκινήτου, ενώ το 1979 η Blaupunkt έβαλε σε ραδιοκασετόφωνο ψηφιακή οθόνη. Το 1985 η Philips και η Becker λάνσαραν το πρώτο ράδιο-CD.

Έκτοτε, η εξέλιξη ήταν ραγδαία. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες έβαλαν στην παραγωγή τα εργοστασιακά συστήματα ήχου, τα οποία στην εποχή μας έχουν εξελιχθεί σε ολοκληρωμένα συστήματα όχι μόνο ψυχαγωγίας, αλλά και πληροφόρησης και υποβοήθησης προς τον οδηγό. Ας δούμε τη συνέχεια μέχρι και τις ημέρες μας, μέσω της εξέλιξης των συστημάτων ήχου της Skoda:

1992: Το πρώτο Skoda με σύστημα ήχου τοποθετημένο στο εργοστάσιο

Το Favorit ήταν το πρώτο μοντέλο της Skoda που έφερε σύστημα ήχου τοποθετημένο στο εργοστάσιο, αφού πριν από αυτό τα ράδια και κασετόφωνα τοποθετούνταν μόνο από ανεξάρτητες εταιρείες αφότου το αυτοκίνητο έβγαινε από τη γραμμή παραγωγής. Πάντως, στην περίπτωση του Favoriat ακόμη και μόνο το ράδιο ήταν προαιρετικό ή διαθέσιμο μόνο σε ειδικές εκδόσεις περιορισμένης παραγωγής. Το εργοστασιακό ράδιο και κασετόφωνο της Favorit προερχόταν από την Blaupunkt. Κατά τη διάρκεια των ετών υπήρξαν διάφορες εξελίξεις, όπως η προσθήκη κωδικού ασφαλείας ή αφαιρούμενου εμπρόσθιου πάνελ.

1999: Tα πρώτα εργοστασιακά συστήματα ήχου της Skoda

Στην 1η γενιά της Skoda Fabia το 1999 έκαναν την εμφάνισή τους και τα πρώτα εργοστασιακά συστήματα ήχου. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονταν εκτός από ραδιο ή ραδιοκασετόφωνο ή ράδιο CD,  και σύστημα πλοήγησης. Το 2000 η Skoda Octavia ήταν το πρώτο μοντέλο της εταιρείας με CD changer (μέχρι και 6 δίσκων).

2001: Η εξέλιξη του συστήματος πλοήγησης

Όπως προείπαμε τα πρώτα συστήματα πλοήγησης εμφανίστηκαν σε μοντέλο της Skoda το 1999, όμως από το 2001 και τη Superb προστέθηκαν για πρώτη φορά πλήρως στη γκάμα.

2007: Η εμφάνιση των οθονών αφής

Μέσω του ηχοσυστήματος Columbus το 2007 στην Octavia έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτες οθόνες αφής της Skoda. Στη Superb το 2008 συνδυάζονταν και με σκληρό δίσκο 30 GB.

2013: Νέες, πιο προηγμένες οθόνες αφής

Το 2013 στην Octavia ντεμπούταρε η νέα γενιά των συστημάτων αφής της εταιρείας, με αισθητήρα εγγύτητας, δυνατότητα zoom in και out των χαρτών της πλοήγησης και πολλές άλλες νέες λειτουργίες.

2014: Η συνδεσιμότητα εκτοξεύεται

Το πρώτο μοντέλο της Skoda που προσέφερε εύκολη σύνδεση μεταξύ ενός smartphone και του αυτοκινήτου ήταν η Fabia το 2014, η οποία εφοδιάστηκε με το σύστημα MirrorLink στο infotainment Bolero.

2015: Ακόμη περισσότερες δυνατότητες

Η 3η γενιά της Superb έφερε το 2015 4 διαφορετικά συστήματα πολυμέσων, βασισμένα στα αντίστοιχα infotainment του VW Group. Το κορυφαίο στη γκάμα Columbus, ήταν το πρώτο που διέθετε σύνδεση στο internet.

2018: Στη υπηρεσία του χρήστη

Στο σήμερα, τα μοντέλα της Skoda, όπως το Karoq, φέρουν το σύστημα πολυμέσων Skoda Connect. Πρόκειται για ένα πλήρες πακέτο κινητών online υπηρεσιών που χωρίζονται σε 2 κατηγορίες: Infotainment online για την παροχή πληροφοριών και λειτουργιών πλοήγησης, αλλά και Υπηρεσίες Car Connect που βοηθούν τον χρήστη σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Μέσω του Skoda Connect App, δίνεται επίσης η δυνατότητα στο χρήστη από απόσταση και το smartphone του να τσεκάρει το αυτοκίνητό του ή ακόμη να το βρει εκεί που το έχει παρκάρει, καθώς και να ορίσει κάποιες από τις λειτουργίες του.

Πηγή: Newsauto

Featured Ads


2005 Bmw 316  €1

2005 Bmw 316 €1

test
Business Directory

Latest News


Από το ραδιόφωνο στο internet: Η ιστορία των συστημάτων ήχου στο αυτοκίνητο

Πώς έχει εξελιχθεί η ψυχαγωγία μέσα στο αυτοκίνητο; Πώς έχουμε περάσει από τα απλά ραδιόφωνα του παρελθόντος στα σημερινά πολύπλοκα συστήματα πολυμέσων; Ας κάνουμε ένα ταξίδι στο χρόνο με τη βοήθεια της Skoda.Τα πρώτα συστήματα ήχου (ραδιόφωνα) στα αυτοκίνητα έκαναν ......

Μεταχειρισμένο αυτοκίνητο: Ποιες παγίδες να αποφύγετε

Τη σήμερον ημέρα οι επιλογές για αγορά καινούργιου αυτοκινήτου είναι πρακτικά άπειρες. Κατηγορίες επί κατηγοριών, ευρύτατες γκάμες κινητήρων, εξοπλιστικές εκδόσεις για κάθε γούστο και βαλάντιο, προωθητικές ενέργειες από τις εταιρίες και γενικότερα η αίσθηση μιας αγοράς που βρίθει καλών αυτοκινήτων: ......

AdvertisementsLogin


Username:
Password:

forgotten password?